Ana içeriğe atla

Erzurum'dan Yemek Tarifleri

Su böreği, ekşili dolma, kesme çorbası, ayran aşı (yayla çorbası) çiriş, şalgam dolması, yumurta pilavı, kadayıf dolması Erzurum'un geleneksel mutfağını oluşturur. 

Erzurum'dan Yemek Tarifleri 

Çağ kebabı 

Malzemeler: 

1 kuzu budu (yağsız ve sinirsiz) 

1 adet kuru soğan 

100 gr. Yoğurt 

tuz 

karabiber 

lavaş ekmeği 

domates, 

yeşil biber

Hazırlanışı: 

Yağı ve siniri ayıklanmış kuzu budundan parmak kalınlığında yapraklar kesilir. Yoğurt, tuz, karabiber ve yemeklik doğranmış soğan karıştırılır ve etler hazırlanan bu terbiyenin içinde bir gün bekletilir. Terbiyelenen yaprak halindeki etler şişe takılır ve yatay haldeyken ateşte çevire çevire kızartılır. Pişen kısımlardan dönerde olduğu gibi ince bir tabaka şeklinde parçalar kesilir ve Çağ kebabına mahsus küçük şişlere takılarak lavaş ekmeğinin üzerinde servis edilir. Ateşte pişmiş biber, domates ve kuru soğan ile süslenir. 

Den Çorbası 

Malzemeler: 

250gr. Yarma 

1 adet soğan 

1/2 limon suyu 

3 yemek kaşığı tereyağı 

2 yumurta sarısı 

500 gr. Yoğurt 

10 su bardağı kemik suyu 

2 kahve fincanı un

tuz 

karabiber, 

nane, 

kırmızıbiber 

Hazırlanışı: 

Yarma önceden haşlanır. Ayrı bir tencerede un, yumurta ve 1 çay bardağı su pütürsüz olana kadar karıştırılır. Üzerine kemik suyu ilave edilir. Haşlanmış yarma karıştırılarak eklenir. Ayrı bir tavada ince doğranmış soğan 1 yemek kaşığı yağda pembeleştirilir. Yoğurt nane ve limon suyu eklenir, iyice karıştırılır ve kaynayan çorbaya ilave edilir. Tuz karabiber ile tatlandırılır. 2 yemek kaşığı tereyağı ile kırmızıbiber kızdırılır ve çorbanın üzerine dökülerek servis edilir. 

Cevizli kadayıf dolması 

Malzemeler: 

1/2 kg. burma kadayıf 

200 gr ceviz içi 

2.5 su bardağı toz şeker 

1/2 limon suyu 

4 adet yumurta 

1 su bardağı süt 

2.5 su bardağı su

2 su bardağı sıvıyağ (kızartmak için) 

200 gr kaymak 

Hazırlanışı: 

Burma kadayıftan avuç içi büyüklüğünde parçalar kopartılır ve içine dövülmüş ceviz içinden konur, dolma gibi sarılır. Diğer tarafta yumurta ve süt çırpılır. Dolmalar bu karışıma batırılıp kızgın yağda nar gibi olana kadar kızartılır. Diğer tarafta su ile toz şeker kaynatılır. Limon suyu ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatıldıktan sonra ılınmaya bırakılır. Kızaran kadayıf dolmaları sıcak sıcak ılık şerbetin içine atılır ve şerbeti çekmesi için biraz bekletilir. Üzerine kaymak ve dövülmüş ceviz ile süslenerek servis edilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SOĞAN ÇORBASI

SOĞAN ÇORBASI Malzemeler : (4 kişi için)  4 adet büyükçe Kuru Soğan  6 su bardağı Et Suyu yada Su  1 fincan Un  2 kibrit kutusu büyüklüğünde Kaşar Peynir  2 yemek kaşığı yağ  Tuz, Karabiber  Hazırlanışı :  Soğanlar rendelenir ve yağda hafifçe kavrulur. Üzerine bir fincan un katılarak, biraz daha kavrulur. Kavrulan soğan ve unun üstüne 6 bardak et suyu, tuz, biber konur. Top top olmaması için bir müddet karıştırılır. Üzerine rendelenmiş Kaşar Peynir konur. Arzu edilirse, küçük küpler halinde kesilmiş ekmekler fırında kızartılır ve servis yapılırken içine katılır.

Uskumru Dolması

Uskumru Dolması  Gedikli meyhaneler açısından özel bir anlamı olan (Unutma beni dolması) evladiyelik meze.  Uskumrunun baharatlı pirinç harcıyla doldurulmasıyla yapılır.  Önce soğanlar doğranır, bir kaşık tuzla kısık ateşte kendi koyuverdiği suyla pişirilir, sonra bir bardak zeytinyağı ile kavrulur. Soğanın içine sırayla dolmalık üzüm, çamfıstığı, karabiber, tarçın, yenibahar ve maydanoz kıyılır, soğumaya bırakılır.  Elde hafif hafif mıncıklanan balığın kılçığı, kuyruk kökünden çıt diye kırılır. Aynı işlem ense kökünde de yapılır, yakasından tutulan orta kılçık çekilir, çıkarılır. Balıklara iç malzemesi doldurulur, siyah bir iplik geçirilmiş yorgan iğnesiyle balığın karnı dikilir.  Uskumrular önce una, sonra bir fiske tuzla çırpılmış yumurtaya batırılır. İyice ısınan yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra siyah ipliklerinden ayrılan dolmalar servise hazır olur.  TAKUHİ TOVMASYAN Uskumru Sırtı mavi, siyah, beyaz, yeşil renkli, menevişli, karnı beyaz, füzey...

İstanbul Mutfağı

  İstanbul Mutfağı,  Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir.  İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir.  Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur.  Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir. İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur.  Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tip...