ADIYAMAN İLİNDE NE YENİR?
Çiğ köfte, İçli Köfte, Basalla (ekşili köfte), Cılbır, Mercimekli Köfte, Pestil, Yapıştırma ve Hıtap, Adıyaman'ın ünlü yemek türlerinden bazılarıdır. İl merkezinde yöresel yemeklerin bulunduğu lokantalar mevcuttur. Kahta ilçesindeki Baraj Gölü kıyısında balık yenebilir. Nemrut Dağı yolu üzerindeki konaklama ve kafeteryalarda yeme-içme olanağı mevcuttur.
Adıyaman'dan yemek tarifleri
Adıyaman Tavası
Malzemeler :
- 1.5 kg. koyun eti kuşbaşı
- 250 gr. çekilmiş kuyruk yağı
- 5 kg. domates
- 1.5 kg. patlıcan
- 250 gr. yeşil biber
- 100 gr. sarımsak
- Yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Domates ve patlıcanların kabuğu soyulur ve kuşbaşı doğranır. Tavaya doğranmış et konur, soyulmuş sarımsak etin üzerine serpilir, üzerine yeşil biber ve kuyruk yağı dizilir ve üzerine doğranmış patlıcanlar yerleştirilir, en üste domatesler konur ve fırına verilir. Piştikten sonra servis yapılır.
Karıştırmalı Adıyaman Pilavı
Malzemeler :
- 1.5 kg. bulgur
- 500 gr. tereyağı
- 2 kg. doğranmış et (kavurma et)
- 100 gr. Salça
- 100 gr. Pul biber
- 50 gr. baharat yeteri kadar tuz
Hazırlanışı:
Et kavrulur, bir tencereye alınarak üzerine salça dökülür, biber ve baharat üzerine 1.5 litre su ilave edilir. Kaynadıktan sonra bulgur eklenerek bir miktar kaynatılıp suyu çekildikten sonra servis yapılır.
Burma Tatlısı
Malzemeler:
- 1 kg. baklava unu
- 750 gr. Antep fıstığı
- 500 gr. tereyağı
- 35 gr. nişasta
- 3 kg. şeker
Hazırlanışı:
Un hamur yapılıp 25 yumak halinde ayrılır, yumaklar yufka şeklinde açılır. Yufkalar tepsiye her yufka arasına fıstık serpilerek yerleştirilir. Tepside dilimlenir, üzerine yağ dökülerek fırına konur. Piştikten sonra üzerine şerbeti dökülür. Servis yapılır.
Yorumlar
Yorum Gönder