Kuru fasulye, Türk mutfağında pişmiş bir fasulye yemeğidir.
Kulanılan fasülye Mezoamerika kökenli Phaseolus vulgaris'dir.
Beyaz fasulye ve zeytinyağı ile yapılır ve çoğunlukla soğan ve domates salçası kullanılır. Yemeğe tercihen sebze veya et de eklenebilir.
Kuru fasulye pirinç pilavı veya bulgur pilavı ile birlikte servis edilir. Suyuna ekmek banarak tüketilebilir. Türkiye'nin milli yemeği olarak da kabul edilir.
Yörelere Göre Çeşitleri
Çayeli Kuru Fasulye Yemeği
Malzemeleri şeker fasulyesi, dana veya tosun but kısmından alınmış, sinirsiz ve yağsız çiğ kırmızı et, tereyağı, kuru soğan, domates salçası, tuzdur.
Rize Çayeli Kuru Fasulye Yemeği 02 Ocak 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Karaman Etli Kuru Fasulye Yemeği
Karaman'da yapılan etli kuru fasulye yemeğidir. Malzemeleri, kuru fasulye, soğan, tereyağı, salça, kuşbaşı et, tuz, kırmızı biberdir.[6]
Nevşehir Tandır Fasulyesi
Nevşehir'de güveç de yapılan kuru fasulye yemeğidir. Malzemeleri, kuru fasulye, parça et, salça, baharat, tereyağıdır.
Ordu Akkuş Şeker Fasulyesi Yemeği
Ordu'da Akkuş şeker fasulyesi ile yapılan kuru fasulye yemeğidir. Malzemeleri, Akkuş kuru fasulyesi, soğan, salça, kıyma, pul biber ve tereyağıdır.
Denizli Etli Kuru Fasulye
Denizli'de yapılan etli kuru fasulye yemeğidir. Malzemeleri, kuru fasulye, kuzu eti, kuru soğan, salça, kırmızı toz biber, su, tuz, sıvı yağdır[9]
Yorumlar
Yorum Gönder