Ana içeriğe atla

DOĞAL EV YAPIMI KATKISIZ ORGANİK ELMA SİRKESİ NASIL YAPILIR?

 

Elma sirkesi ise günlük kullanımda sirkeler arasında en çok tercih edilen sirkedir. Mutfağınızda sıklıkla kullandığınız her evin olmazsa olmazı elma sirkesini eviniz de tamamen doğal bir şekilde elde edebilirsiniz. Bu saye de kullanacağınız sirke marketlere satılan sirkelere göre hem daha sağlıklı hem de doğal olacaktır. 

Sirke, çoğunlukla meyvelerden elde edilen ekşi tattaki asidik bir sıvıdır. Hemen hemen herkesin evinde daima bulunan sirke daha çok salatalarda, turşularda ve yemeklerde kullanılmaktadır. 

Ayrıca iyi bir temizleyici etkisi bulunan sirkenin temizlik malzemesi olarak da çok yönlü kullanım alanları vardır. Elma sirkesinin sizler için iki tarifini paylaşıyoruz. İlk tarifte yalnızca elmanın kabukları ile sirke yapılırken ikinci tarifte elmanın kendisiyle sirke yapımı anlatılmaktadır. İstediğiniz tarifi uygulayabilirsiniz. 

BİRİNCİ TARİF 

– Ev Yapımı Doğal Elma Sirkesi Nasıl Yapılır? 

(Elma Kabuklarından) 

Malzemeler

* 2 tane elmanın kabuğu 

* 3 buçuk su bardağı içme suyu 

* 2 çorba kaşığı hazır sirke 

* Kuru ekmek 

* 1 litrelik cam kavanoz 

Elma Kabukları İle Elma Sirkesi Yapılışı: 

İlk olarak kavanozun içerisine su konulur. Ardından kibrit kutusu büyüklüğünde kuru ekmek ve 2 kaşık sirke ilave edilir. Elmaların kabukları biraz kalın olacak şekilde soyulur ve kavanozun içerisine yalnıza kabukları ilave edilir. 

10 gün boyunca karanlık bir ortamda bekletilir. Elma sirkesi yaptığınız kavanozun ağzını kapatmamalısınız. İçerisine hava alarak sirkeniz oluşacaktır. 

Toz veya sinek girmesini önlemek için bir tülbent ile kapatabilirsiniz. Ara sıra içerisine hava gitmesi için sirkenizi karıştırmayı unutmayın. Pelteleşmeye başlayınca sirke oluşmuş demektir. Tadına bakarak sirkenin olup olmadığını anlayabilirsiniz. 

Sirke olduktan sonra bir tülbent ile süzün ve cam kavanoza koyarak buzdolabında muhafaza edin. Ara sıra pelteleşme tekrar olabilir hiç üzülmeyin tekrar süzüp kullanabilirsiniz. 

İKİNCİ TARİF – ELMA KULLANARAK – 

Ev Yapımı Doğal Elma Sirkesi Yapımı Malzemeler: 

* 8 tane orta boy elma 

* 2 litre içme suyu 

* 2 çorba kaşığı bal 

* 1 tatlı kaşığı tuz 

* 2 litrelik cam kavanoz 

Ev yapımı doğal elma sirkesi tarifi: 

Elmalar sap ve çekirdeklerinden ayıklandıktan sonra doğranarak kavanozun içerisine konulur. Üzeri biraz geçecek şekilde içme suyu ilave edilir. Ardından diğer tüm malzemeler eklenir. Kavanozun kapağı kapatılmamalıdır. 

Sirke oluşumu için hava kabın içerisine hava girmelidir. Bu sebeple bir tülbent ile kavanozu kapatmanız yeterli olacaktır. Sirkenin oluşumu için 2 ay beklemelisiniz. Ara sıra kavanozu çalkalamayı unutmayın. 

Sirke oluştuğunda kavanozun içerisinde mantar küfü oluşacaktır. Bu tamamen normal bir durumdur. Sirkeniz oluştuktan sonra yine bir tülbent yardımıyla sirkeyi süzüp cam bir kavanoza koyunuz. 

Sirkenizi buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.  

ELMA SİRKESİ GELMİŞ GEÇMİŞ MUAZZAM DERECEDE KULLANIM ALANI VE FAYDASI OLAN BESİNDİR. BİLHASSA DOĞAL EV YAPIMI ELMA SİRKESİ… 

BU TARİFİ MUTLAKA ARKADAŞLARINLA PAYLAŞ, HERKES ÖĞRENSİN. SAĞLICAKLA KALINIZ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SOĞAN ÇORBASI

SOĞAN ÇORBASI Malzemeler : (4 kişi için)  4 adet büyükçe Kuru Soğan  6 su bardağı Et Suyu yada Su  1 fincan Un  2 kibrit kutusu büyüklüğünde Kaşar Peynir  2 yemek kaşığı yağ  Tuz, Karabiber  Hazırlanışı :  Soğanlar rendelenir ve yağda hafifçe kavrulur. Üzerine bir fincan un katılarak, biraz daha kavrulur. Kavrulan soğan ve unun üstüne 6 bardak et suyu, tuz, biber konur. Top top olmaması için bir müddet karıştırılır. Üzerine rendelenmiş Kaşar Peynir konur. Arzu edilirse, küçük küpler halinde kesilmiş ekmekler fırında kızartılır ve servis yapılırken içine katılır.

Artvin'den Yemek Tarifleri

 Artvin'den Yemek Tarifleri Yöresel yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin olan Artvin mutfağında Ağartı denilen süt ve süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında “kuymak” mahalli yemek olarak yaylacılar tarafından yapılır. Yörede yetişen sebze ve kır otlarından değişik türlerde yemekler de yapılmaktadır. Hamur işlerinde; hinkel, cergebas, bişi, katmer, erişte, lokum (lokma) ve börekler yer almaktadır. Hinlek ve cergebas denilen hamur yiyecekler çevreye özgüdür. Topluca yapılan “harfana”larda ve ziyaretlerde taze etlerle ve ağaç şişlerle hazırlanılan kebaplar yörede önem arz etmektedir. Ayrıca köylerde kışlık kavurma yapıp saklanır. Dibek veya dinklerde döğülerek hazırlanan ve adı halk arasında “gendirme” ve “keşkek” olarak bilinen yemekler çok bilinen yöresel yemeklerdir. Çorbalardan “püşürük” adlı çorba, en çok bilinenlerdendir. Bunlardan başka, “çılbır”; “Kaygana (Omlet)”; yağlı, lorlu veya sadece etle yapılan soğanlı yahni de yerli yemekler arasındadır. Ayrıca sahil kesimin...

Uskumru Dolması

Uskumru Dolması  Gedikli meyhaneler açısından özel bir anlamı olan (Unutma beni dolması) evladiyelik meze.  Uskumrunun baharatlı pirinç harcıyla doldurulmasıyla yapılır.  Önce soğanlar doğranır, bir kaşık tuzla kısık ateşte kendi koyuverdiği suyla pişirilir, sonra bir bardak zeytinyağı ile kavrulur. Soğanın içine sırayla dolmalık üzüm, çamfıstığı, karabiber, tarçın, yenibahar ve maydanoz kıyılır, soğumaya bırakılır.  Elde hafif hafif mıncıklanan balığın kılçığı, kuyruk kökünden çıt diye kırılır. Aynı işlem ense kökünde de yapılır, yakasından tutulan orta kılçık çekilir, çıkarılır. Balıklara iç malzemesi doldurulur, siyah bir iplik geçirilmiş yorgan iğnesiyle balığın karnı dikilir.  Uskumrular önce una, sonra bir fiske tuzla çırpılmış yumurtaya batırılır. İyice ısınan yağda kızartılır. Biraz soğuduktan sonra siyah ipliklerinden ayrılan dolmalar servise hazır olur.  TAKUHİ TOVMASYAN Uskumru Sırtı mavi, siyah, beyaz, yeşil renkli, menevişli, karnı beyaz, füzey...