Ana içeriğe atla

SALÇANIN GEÇ KÜFLENMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ?

 

SALÇANIN GEÇ KÜFLENMESİ İÇİN NE YAPMALIYIZ? 

Salça, domates veya kırmızı biberin ezildikten sonra suyunun çıkarılması sonrasında kaynatılarak elde edilen bir besindir. Türk mutfağında sıklıkla kullanılan salça herkesin evinde her daim bulunmaktadır. İçerisinde nem olması sebebiyle küflenmesi sıklıkla görülmektedir. 

Özellikle hazır alınan salçalarda daha fazla küflenme olduğu gözlemlenmiştir. Eğer doğru bir saklama yöntemi uygulandığında salçanızı küflenmeden uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Salça marketlerde teneke kutularda veya cam kavanozlarda satılmaktadır. Özellikle cam kavanozda almanızı öneririz. 

Eğer teneke olarak aldıysanız da mutlaka evde cam bir kavanoza aktarmalısınız. Salça satın alırken küçük kutularda satılanları tercih etmelisiniz. Böylelikle kısa sürede tüketecek ve küflenmesine fırsat vermemiş olacaksınız. 

SALÇADA KÜF OLUŞUMUNU ENGELLEME 

Salçanın küflenmemesi için ilk olarak önerilen pratik yöntem, cam kavanozda olan salçanın üst kısmına sıvı yağ doldurmaktır. Sıvı yağ buzdolabında donarak salçanın küflenmesini önler. 

Diğer bir yöntemde ise 1 kg salça ile 1 su bardağı bitkisel yağı bir tencerede kısık ateşte kaynatmaktır. Kaynadıktan sonra 1 yemek kaşığı kalın tuz ilave edilip karıştırılır. Ardından temiz cam bir kavanoza konularak ağzı kapatılır ve buzdolabında muhafaza edilir. Bu şekilde hazırladığınız salçanızı yemeklerde kullanmadan önce içerisine tuz attığınızı unutmayınız.

Eğer salçanız çok fazla ise ve bir kısmını uzun süre kullanacağınızı düşünmüyorsanız ayrı bir kavanoza aktarın ve üzerine katı yağı eritip koyun. Katı yağa salçanın üzerinde donacak ve salçanın hafa almasını engelleyerek küflenmesini önleyecektir. 

* Kullanılan en pratik ve garanti yöntem “salçanın üzerine sıvı yağ, varsa özellikle doğal zeytinyağı koymaktır.. 

DONDURULMUŞ SALÇA İLE KÜF OLUŞUMUNU ÖNLEME YÖNTEMİ

Diğer bir yöntem ise salçaları buz kalıplarında dondurarak küçük gruplar oluşturmaktadır. Dondurulan küp salçaları bir buzdolabı poşetine koyun ve dondurucuda muhafaza edin. 

Gerektiği zaman istediğiniz kadarını kolaylıkla alıp yemeklerde kullanabilirsiniz. Bu şekilde oldukça pratik olacaktır. 

Salçanın küflenmemesi için önemli bir etkende soğuk ortamda saklanmasıdır. Dışarıda duran salça daha çabuk küflenmektedir. Bu yöntemlerden herhangi birini uygulayarak salçanın daha uzun ömürlü olmasını ve küflenmemesini sağlayabilirsiniz.



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

SOĞAN ÇORBASI

SOĞAN ÇORBASI Malzemeler : (4 kişi için)  4 adet büyükçe Kuru Soğan  6 su bardağı Et Suyu yada Su  1 fincan Un  2 kibrit kutusu büyüklüğünde Kaşar Peynir  2 yemek kaşığı yağ  Tuz, Karabiber  Hazırlanışı :  Soğanlar rendelenir ve yağda hafifçe kavrulur. Üzerine bir fincan un katılarak, biraz daha kavrulur. Kavrulan soğan ve unun üstüne 6 bardak et suyu, tuz, biber konur. Top top olmaması için bir müddet karıştırılır. Üzerine rendelenmiş Kaşar Peynir konur. Arzu edilirse, küçük küpler halinde kesilmiş ekmekler fırında kızartılır ve servis yapılırken içine katılır.

Aksaray'dan Yemek Tarifleri

 Aksaray'dan Yemek Tarifleri  Aksaray’da hububat üretiminin geniş bir alana yayılmış olması ile bundan yapılan yiyecekler, hayvancılığın gelişmiş olması dolayısı ile yemek kültürüne yansımış, bamya çorbası, çörek, şepe, erişte, kuskus, mayalı, dolma mantı, soğanlama, çiğleme,sarığıburma, höşmerim bilinen yöresel yemeklerdir. Helvadere kasabasının da alabalıkları lezzetleriyle ünlüdür.  Aksaray'dan Yemek Tarifleri  Bamya Çorbası  Malzemeler:  250 gr. bamya,  200 gr. et,  1 adet soğan, 1 domates,  1 yemek kaşığı salça,  1 limon  Hazırlanışı:  Bamya sıcak suda 15 dakika kaynatılarak, limon tuzlu su ile haşlanır. Tencere içine yağ ile bir adet soğan ve et ilave edilerek soğan kızarıncaya kadar pişirilir. Rendelenmiş domates ile bir kaşık salça ilave edilerek yemek kaynamaya bırakılır, limon ilave edilir. Hazırlanan bamya yemeğe ilave edilerek servis yapılır.  Çiğleme  Malzemeler:  500 gr. un,  2 bardak su, ...

İstanbul Mutfağı

  İstanbul Mutfağı,  Dünyanın önde gelen mutfaklarındandır. İmparatorluk başkenti olan kente ülkenin her yanından gelen malzemeler, ustalar, tarzlar, ve lezzetler Osmanlı Türk mutfağının ortaya çıkmasına neden olmuştur. İmparatorluk mutfağının devamı olan ve yeni tatlara açık olan Osmanlı mutfağı her gün zenginleşmektedir.  İstanbul mutfağında, kuzu, koyun veya dana etine ilave edilen çeşitli sebzeler esas yemeklerdir.  Pilav, börek çeşitleri, bulgur, kuru fasulye, zengin zeytinyağlı sebzeler yan öğünler olarak servis yapılır. Köfte ve şiş kebabı, döner kebap veya acılı, yoğurtlu, patlıcanlı diğer kebap çeşitlerinin makbulleri özel kebapçılarda bulunur.  Hamur tartları, baklava, kadayıf ve benzerlerinin hakiki lezzetlisi, bu işi bazen birkaç nesildir devam ettiren küçük dükkanlardan temin edilir. İstanbul'da da çeşitli milletlerin lokantaları mevcuttur.  Fast-food, hızlı atıştırma servisi veren çok sayıda mekan mevcuttur. Ancak lezzetli yöresel yemekler tip...